Дефиниция за Linux

Линукс (Linux) или GNU/Linux е общото наименование, което се дава на всички операционни системи, основаващи се на ядрото „Линукс“ и системните инструменти и библиотеки от проекта GNU. Различните операционни системи се наричат Линукс-дистрибуции, тъй като те се различават по това с какъв друг софтуер е инсталиран предварително. Линукс е флагман и един от най-известните представители на свободния софтуер.

Официалната емблема на Линукс е топчест пингвин на име Тъкс (на английски: Tux) и е създадена от Лари Юинг през 1996. Идеята за емблемата идва от Линус Торвалдс, създателят на ядрото на Линукс – той е ухапан от пингвин, когато е бил в Австралия.

 

Дистрибуции

Различните Линукс дистрибуции са насочени към различни целеви потребителски групи. Могат да се различават по графичния интерфейс, който използват, приложните програми, които идват при инсталацията, системните инструменти, които използват (напр. мениджъри на пакети), както и по много други показатели.

Официални дистрибуции

Актуални дистрибуции базирани на Ubuntu
ДистрибуцияОписаниеГрафична среда по подразбиране
KubuntuОфициален форк на UbuntuKDE
XubuntuОфициален форк на UbuntuXfce
LubuntuЛека и бърза дистрибуция. Не работи върху процесори Pentium MMX и по-ниски версии (изисква наличието на инструкции CMOV)LXDE
EdubuntuДистрибуция за учебни заведенияUnity
Ubuntu StudioДистрибуция за разгръщане на медиастудиоXfce
MythbuntuДистрибуция за разгръщане на медиацентър , основен компонент на който е MythTVXfce

 

За повече информация http://www.ubuntu.com

 

  • Linux: Свободна операционна система
  • Дистрибуции: Различните Линукс дистрибуции са насочени към различни целеви потребителски групи