Руски хакери откраднали 1,2 млрд регистрации и пароли

posted in: Блог, Сигурност | 0

Руски хакери откраднали 1,2 млрд регистрации и пароли

Американската компания Hold Security, специализирана в областта на информационната сигурност, обяви, че група хакери от Русия е успяла да състави най-голямата в света база данни с пароли и потребителски имена.

Масивът данни се състои от 1.2 милиарда похитени пароли и имена, както и над 500 милиона електронни адреси. Тази информация е била получена от 420 000 Интернет сайта, казват експертите.

Това е „най-голямото изтичане на данни в историята“, твърдят от Hold Security.
Оттам не съобщават имената на засегнатите, като се позовават на споразумение за конфиденциалност и нежелание на издадат компаниите, сайтовете на които са все още уязвими.

Цел на хакерите са били не само големи компании, те събирали данни от всички сайтове, които са посещавали жертвите им, се посочва в доклад на Hold Security, цитиран от Би Би Си.

Пръв за голямото изтичане на данни писа американският вестник „Ню Йорк Таймс“. От вестника помолили експерт, който няма връзка с Hold Security, да анализира откраднатите данни и да потвърди тяхната достоверност. Експертът казал, че някои големи компании са знаели, че са сред обектите на атаката, пише вестникът.

В статията се посочва, че хакерите са група от около 10 души на възраст около 20 години, които не се познават помежду си. Сървърите им се намират в Русия.

Hold Security, по-рано съобщи и за атаки срещу компаниите Adobe Systems и Target, обяви, че са и били необходими 7 месеца, за да анализира мащабите на тези атаки. Атаката засегна тогава десетки милиони ползватели.

Този път специалистите на Hold Security са установили, че конфиденциални данни са били откраднати от 422 хил. сайта. Сред тях е имало такива които са принадлежали на физически и юридически лица. От Hold Security са отказали да огласят списъка със компрометираните сайтове позовавайки се на своето споразумение за не разкриване на подобна информация за трети лица.

Експертите уверяват, че целта на хакерите не са били само американски корпорации, а също така всякакви други, включително и лични регистрации на потребители до различни web базирани услуги. Сред хакнатите сайтове има и такива които принадлежат към Fortune Global 500.

Линк към официалното изявление на Hold Security“

http://www.holdsecurity.com/news/cybervor-breach/

Вашият коментар:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.