Пренасяне от физическа машина към виртуална

posted in: Виртуализация | 0

Как можем да пренесем физическа машина на виртуална

В същност възможно ли е пренасяне от физическа машина към виртуална?

За тази цел може да ви помогне следната програмата:

Disk2vhd v2.01 Изтегли (879 KB)

Въведение:

Disk2vhd е инструмент, който създава VHD (Virtual Hard Disk – формат на Microsoft Virtual Machine диск), версии на физически дискове за използване в Microsoft Virtual PC или Microsoft Hyper-V виртуални машини (VMS). Разликата между Disk2vhd и други физически към виртуални инструменти е, че можете да стартирате Disk2vhd на система, която е онлайн т.е машината реално работи и е включена в мрежата. Disk2vhd използва Volume Snapshot способност на Windows ОС („Операционна система“), въведен още в Windows XP, за да създаде временна снимка на дяловете на ОС, които искате да виртуализирате. Disk2vhd създава VHDs дискове на произволни дялове. Програмата може да създава VHDs и  VHD виртуални дискове. Трябва да знаете, че ако версията на Microsoft Hyper-V поддържа VHDx е по добре да използвате този формат на виртуалните дискове.

Потребителският интерфейс Disk2vhd изброява количествата дискове, налични в вашата системата:

Disk2vhd_v2.0(sitebg.eu)

На картинката ще видите, че програмата ще създаде по един VHDx за всеки диск. Тя ще запази информацията за разделения дисков масив на физическата машина. Това ви позволява да направите виртуални дискове само на тези дялове които искате или на цялата система едно към едно.

Забележка: Virtual PC поддържа максимален размер виртуален диск от 127GB. Ако създадете VHD от по-голям диск, то той няма да бъде достъпен от Virtual PC VM.

За да използвате VHDs произведени от Disk2vhd, създайте VM („Виртуална машина“) с желаните характеристики и добавете VHDs за конфигурация на VM като IDE дискове и др. .При първото зареждане на VM заснетото копие на Windows ще открие хардуера на VM и автоматично ще се опита да инсталира всички драйвери които открие. Ако необходимите драйвери не са налице, можете да ги инсталирате чрез Virtual PC или допълнителни компоненти за интеграция които са налице Hyper-V.

Важно да знаете:

Disk2vhd работи Windows XP SP2, Windows Server 2003 SP1, и по-висока, включително и x64 системи.

Ето една снимка на  Hyper-V R2 в Windows Server 2008 която работи във виртуална машина:

Disk2vhd_02_sm(sitebg.eu)
(Кликнете върху картинката, за да я увеличите)

Command Line Usage

Disk2vhd включва опции които можете да стартирате от командния ред (Start -> Run -> cmd), които ви позволяват да се изпълнят от команден ред при създаването на VHDs. Можете да посочите дяловете, които искате да бъдат включени в една моментна снимка, примерно устройство (C:) или всички дялове налични във системата.

Опции: disk2vhd <[drive: [drive:]…]|[*]> <vhdfile>

Пример: 

[note note_color=“#136ebf“ text_color=“#ffffff“ radius=“10″]disk2vhd* c:\vhd\snapshot.vhd[/note]

Забележка:. От физически-към-виртуален твърд диск, можете да направите миграция на инсталацията на Windows – Windows XP, Windows Vista и Windows 7.

Тези операционни системи, които са придобити с OEM лиценз, или инсталирани от производителите на оригинално оборудване (OEM) с помощта на OEM версии на тези продукти, не можете да прехвърляте на виртуален твърд диск, в съответствие с условията за лицензиране на Microsoft. Съществува друг вид лицензиране което можете да използвате за тези цели. За допълнителна информация относно лицензирането, моля свържете се с Microsoft Corporation.

Изтегли (879 KB)

Описаното по-горе е проверено и тествано при пренасяне на операционна система Windows 7.

 

Какво още трябва да знаем:

В случай, че паралелно инсталирате и Virtualbox заедно с Microsoft Hyper-V, във Virtualbox няма да можете да използвате повече от едно ядро на процесора. За да използвате пълноценно Virtualbox,  ще трябва да деинсталирате Microsoft Hyper-V.

Не забравяйте, че с помощта на Virtualbox може да конвертирате образи например от VHDX на VHD.

[note note_color=“#136ebf“ text_color=“#ffffff“ radius=“10″]C:\Program Files\Oracle\VirtualBox>VBoxManage.exe clonehd „PATH_TO_YOUR_FILE.VHDX“ –format VHD „PATH_TO_CONVERTED_FILE.vhd[/note]

 

Вашият коментар:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.